Vánoční exkurze prvňáčků

14. prosince jsme vyrazili na vánoční exkurzi. Po ranním srazu na hlavním nádraží jsme cestovali vlakem a to bylo naše první velké dobrodružství. První společná fotografie tak vznikla na hlavním nádraží u vánočního stromečku a potom nás paní učitelka vyfotografovala ve vlaku. Cesta netrvala dlouho, ale stihli jsme se posilnit malou svačinkou a podívat se z okna na krásně zasněženou krajinu. Dokonce se na chvíli ukázalo i sluníčko.

Cílem naší vánoční výpravy byly Třebechovice pod Orebem. Díky paní logopedce Martině Žáčkové tak dnes už i víme, že Oreb – to je malý kopeček, na kterém je kostelíček. 70 schodů by nás na kopec dovedlo, ale v zimním období je objekt uzavřen, tak třeba v letním období …

V Třebechovicích jsme si prohlédli centrum a zamířili do Muzea betlémů. A že bylo na co koukat. Betlémy dřevěné, papírové, keramické, ze slaného těsta, skleněné, kreslené, z rybích šupin….

Nejcennějším a nejobdivovanějším betlémem je bezesporu unikátní mechanický betlém lidových řezbářů Josefa Probošta a Josefa Kapuciána. Celý betlém pan řezbář zhotovoval 40 let a je starý více než 100 let. Je dřevěný a nachází se v něm více než 2000 vyřezávaných dílů. 

Byla to krása a na chvíli se nám snad i zastavil dech, jak moc jsme byli překvapeni tímto dílem. Určitě budeme mít doma mamince a tatínkovi o čem vyprávět.

Zpáteční cesta za zpěvu koled, které známe, vesele uběhla a už jsme mířili autobusem MHD zpět do školy. A těšili se na dobrý oběd. 

Vánoční exkurze dopadla na jedničku, paní učitelka nás pochválila za vzorné chování a my se těšíme, co všechno nás ještě v adventním období čeká.

Třída 1. C

 

Naše vánoční výprava začíná….

… cesta do Třebechovic vlakem….

Co nás dnes zajímavého čeká?

Kubík a Vojtík už se nemohli dočkat, kdy vlak vyrazí…

Třebechovické MUZEUM BETLÉMŮ

Závěrečné foto v muzeu

Zdroj obrázku: https://cz.depositphotos.com/vector-images/kreslen%C3%BD-betl%C3%A9m.html