100 let republiky (18. 10. 2018)

Ve čtvrtek 18. října 2018 si naše škola, učitelé, žáci, rodiče a hosté připomněli 100. narozeniny našeho státu a s nimi spojené události roku 1918. V dopoledním programu žáci se svými třídními učiteli zpracovávali problematiku „první republiky“. Ve čtyřhodinovém bloku jsme se věnovali prvorepublikové podnikavosti a hospodářství (naše škola je součástí projektu Učíme se podnikavosti), a proto se žáci dozvěděli spoustu nových informací o Tomáši Baťovi, Josefu Gočárovi, Františku Janečkovi (motorky Jawa), pražské cukrárně Myšák nebo čs. továrních značkách (Praga, Aero, ČZ, Poldi, Prazdroj, Laurin & Klement, Škoda). Vedle podnikavosti jsme neopomněli zpracovat společenská témata – divadlo, herectví, literaturu, malířství, automobilové závody nebo hudbu. Děti již od dnešního dne budou vědět, jakým autem jezdila Lída Baarová, v jakém filmu si zahrál Oldřich Nový, jaké sousoší vytvořil Otto Gutfreund nebo jaký oblíbený pokrm obědval prezident Masaryk (pečenou kachnu s bramborovým salátem a jablečnou kaší). Stranou tedy nezůstala ani prvorepubliková kuchyně.

V 15 hodin byla akce zahájena prvorepublikovým průvodem – do areálu školy vjelo za přítomnosti hudební kapely, legionářů a návštěvníků akce koňské spřežení s kočárem. Hosty akce uvítala Mgr. Ivana Přívratská společně s Mgr. Petrou Dvořáčkovou a Mgr. Simonem Schwabem. V úvodu nechybělo ani vystoupení žáků školní družiny – zahráli nám pohádku o pejskovi a kočičce, jak spolu oslavovali 28. říjen. Poté nám žáci 8. C (Denisa Felcmanová, Hana Hamráková a Daniel Frýda) zahráli scénku, jak jsou dvě žákyně zkoušené panem učitelem v prvorepublikové škole v hodině dějepisu. Úvodní část jsme zakončili výsadbou dvou národních stromů – lip. Následně si hosté školy mohli vyzkoušet hry svého mládí na osmi stanovištích (připomínáme si „osmičkový“ letopočet v čs. dějinách). Během celého odpoledne mohli návštěvníci zavítat do kavárny, na výstavu „Hradec Králové před 100 lety“, projet se kočárem, vyzkoušet výzbroj a výstroj legionářů, poslechnout si příjemné písničky od hudební kapely, projít si vyzdobenou školu, zapsat údaje do časové osy a potvrdit podpisem do školní kroniky. Oslava státních narozenin byla zakončena v podvečerních hodinách příjemnou a milou atmosférou, zážitky a dojmy z celého historického dne.

Velké poděkování patří Československé obci legionářské, Infocentru Hradec Králové, Knihovně města Hradec Králové (materiály k soutěži o I. republice, které byly využity ve výuce), panu Vladislavu Vosáhlovi ze Zadražan u Chlumce nad Cidlinou (koňské spřežení), hudební kapele, ředitelství školy, pedagogům, žákům, rodičům, hostům.

Za všechny zúčastněné sepsal Mgr. Simon Schwab